Motivation är ett vida använt begrepp nuförtiden. Vad bygger det på?
Är det ambition, motiv, tro, kraft, fokus, mod, vilja. Ett motiv som är tillräckligt starkt att det skapar handling.

Ett gott exempel för mig på detta blev just en dag med klättring, har inte gjort det på ett tag. Har känt ambitionen att bli bättre och att göra det så ofta jag kan. Vill känna kroppskontrollen och kontakten med mig själv i relation till naturen. Har en fast tro att det är något jag kan bli bättre på hela tiden.

Möjligheten dök upp härom veckan att köra ett pass utomhus, så underbart. Då jag inte gjort det på ett tag så fick jag samla kraft att återfinna tron på att jag klarar av att ta mig upp där jag vill, känslan av kontroll samtidigt som det hänger på en skör tråd. Fann fokusen igenom de första lederna och kände att jag var på rätt väg. Tog mod till mig och utmanade en av mina kända motståndare, en specifik led som sätter nerverna på spel. Kom till den plats jag sett tidigare klättrare falla, samlade mod att fortsätta i samma takt jag börjat och tog steg för steg. PANG, som ett brev på posten kom det över mig, nerverna spelade mig ett spratt. Jag började ifrågasätta min position, min förmåga och chansen att lyckas. Lika liten som fotstegen och greppen kändes den, men den existerade. Jag hade redan tagit det avgörande steget och befann mig mitt emellan sista bulten och ankaret. tvekan och tryggheten slogs som gladiatorer mellan hjärnhalvorna. – Djupt andetag Martin… Återfann fokus och började se de små stegen, en liten förflyttning, foten 1 decimeter upp och rätt balans, kontrollen var tillbaka och jag var redo att satsa på sista avgörande ansträngningen. Jag var hemma, toppen var nådd.

Min motivation; att få vara ett med naturen, känna mig fri, må bra, bli stark, bli bättre och få utvecklas med utmaningarna. Att våga ta steg för steg, grepp för grepp även fast jag riskerar att tappa taget.

Vad motiverar dig att göra det du gör?

Gubben i Berget
foto: Rickard Claesson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *