269631_10152800588925377_997879750_nSå, igår så pratade jag om hur man skulle kunna ta oss mot vårt mål när vi fastnat i ett mentalt tillstånd som hindrar oss. Den  naturliga frågan som följer uppmaningen att nu ta ett steg mot ditt mål kan säkert bli, ”Hur tar jag nästa steg då?”

U’et
En känd teori som kallas U’et kan ge oss lite perspektiv på detta. I teorin så pratar man om att i början av ett projekt eller idé så står vi oftast på en topp och blickar över till nästa topp som vi önskar. Under arbetet att ta oss dit så precis som U’t så finner vi dalar. När det blir tungt så börjar vi direkt att få svårt att se upp till toppen vi tidigare såg så klart. I det läget är det väldigt nära till att hamna i känslostormar etc. Här är det viktigt att se känslornas budskap om vårt behov att ta oss upp till nästa topp, att inte fastna i känslornas snår av ältande. Det blir direkt viktigt att i detta läge att stanna upp som tidigare inlägg beskrev, andas och lugna ner oss för att få perspektiv för att kunna återkoppla till vad som är viktigt.

VIKTIGT!
Påminn dig om vad det var som triggade dig att påbörja resan mot nästa topp. Börja skapa momentum så du kan ha fart med dig i uppförsbackarna.

Här kommer lite konkreta tips som kan hjälpa dig att påbörja nästa handling mot toppen.

Verktyg

WOOP (Wish. Outcome. Obstacle, Plan)
Detta är ett av de mest testade och använda metoder för att ta sig an sina mål.

Ta din anteckningsbok, smartphone eller liknande som du använder för att påminna dig om vad du vill göra eller planerar göra. Skriv ner nedanstående.

WISH (önskemål)
Identifiera ditt önskemål/mål som du vill förverkliga inom 1dag, 5 dagar, 1 månad eller 1 år som är utmanande. Beskriv detta med ca.6-7 ord.

OUTCOME (resultat)
Beskriv resultatet eller vad du får ut av att uppnå din önskan, vilket är det viktigaste resultatet för just dig personligen. Beskriv detta så tydligt som går med hjälp av ca.6-7 ord

O
BSTACLE (hinder)

Vad är det inom dig som hindra dig från att ta nästa steg och uppnå ditt mål. Här handlar det om att vara tydlig och ärlig med sig själv om vad det verkliga hindret är. ca.6-7 ord

P
LAN

Föreställ dig vad du behöver göra för att gå vidare. Så OM detta händer DÅ kommer jag göra så här.
Skriv ner OM______________HÄNDER, DÅ KOMMER JAG GÖRA____________________.

(Om du kommer på flera saker du kan göra och det blir övermäktigt med flera, kom ihåg att det viktigaste inom överlevnad är att ta ett beslut och påbörja handlandet mot målet.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *