Dagens får handla något som jag själv jobbar med mycket för att klara hantera på ett bättre sätt dagligen. Igår var mitt mål att göra ytterligare ett inlägg och vara konsekvent i mitt handlande. Jag skrev lite, distraherades och sköt på det tills det var 30 minuter kvar till midnatt. Vilket i sin tur gjorde att jag somnade. Vad som var bra i det hela var att jag bröt ett vanligt mönster av att skjuta upp det till nästa dag och istället påbörjade uppgiften. Så idag tänker jag fortsätta den uppgiften och för att jag nu även har en att göra idag så blir det till ett längre och antagligen mer effektiv arbete än gårdagen. Jag har även med mig lite momentum från att jag påbörjade uppgiften igår. Så till dagens ämne.

procrastinateAtt förhala en uppgift till senare eller som det så fint prokrastinera.

”Prokrastinering (av latin procrastinare, av prefixet pro-, ’framåt’, och crastinus, ’till morgondagen’, av cras, ’i morgon’)”

Forskning har visat att skjuta upp saker till morgondagen om vi förutsätter att vi inte kommer bli klara för att vi inte kommer hinna klart orsakar lidande. Den mentala smärtan registreras på samma ställe som fysisk smärta. Detta skapar utan tvivel stress för oss. Som samhället ser ut nu med många potentiella distraktioner i stort sätt konstant så är det också vanligt att det stimulerar vår önskan av direktbelöning, vi gör vilket i sin tur kan göra att vi skjuter på uppgiften. Lite av en ond cirkel.

Det fina i studien är att den påvisar att så fort vi påbörjar uppgiften oavsett om den är av den ”tråkiga” sorten reducerar stressen där smärtan registreras och försvinner totalt. Bara det känns som en stor vinst.

Ni har säkert hört ”bara gör det” det kan för många visa sig övermäktigt då de ofta visualiserar allt arbete fram till slutförandet av den större uppgiften eller målet. Vilket i sin tur återigen kan göra att valet till att skjuta på det blir nära.
”Jag kommer ju ändå inte hinna klart idag” är inte långt borta.

Att hamna i tankar, vad är det för fel på mig, varför kan inte jag… är inte ovanligt. En bra påminnelse är att ALLA skjuter på saker, det är mänskligt.

Känner du igen det?

Jag har märkt tydligt att om man förändrar utgångspunkten till, ”bara börja” så skapar det momentum och ofta gör det att saker helt plötsligt inte är så jobbiga eller farliga. Det ger oss kraft att fortsätta.

Något som även är återkommande för att träna sig i konsten att handla är att ta små steg mot stora målet. Tänk dig  dominobrickor, föreställ dig att du lägger en efter den andra med lagom längd emellan för att de skall kunna välta en efter en och ta sig till sista biten som slutligen tar dig i mål. Ställer vi dem för långt isär blir det omöjligt att välta alla. Små steg som är lagom långa för dig att ta dig vidare, en efter en hela vägen.

Öva på detta så ofta du kan.
Exempel. Om du lagar mat och lägger förpackningen till grönsakerna på diskbänken istället för direkt i soporna. Uppmärksamma det och ändra på beteendet, lägg det i soporna. Sök att finna liknande situationer i vardagen och agera.

 

Här kommer en liten lista på vad du kan göra för att ta dig från att skjuta upp saker till att börja göra något du länge velat.

  1. Börja någonstans
    De 3V’na – Vad är Verkligen Viktigt nu? Ställ dig den frågan. Om du gör det i relation till det du behöver göra för att påbörja att agera mot ditt mål så hittar du garanterat något och på det sätt.
  2. Skapa en strategi
    För bryta beteendet när du skjuter upp saker behöver du stanna upp när det händer och observera vad det är som gör att du gör det. När du gjort så formulera för dig själv en strategi. OM detta händer … gör jag …
    Lite som en Ulysses gjorde när han skulle resa på havet och visste att han skulle möta sirenerna. En strategi för att undvika falla i fällan, genom att beordra sin besättning att inte låta honom styra segel mot sirenerna. Han besättning gick ett steg längre och eliminerade hotet genom att täcka för öronen och där igenom inte ens kunde påverkas av hotet.
  3. ”Det tar bara 1 minut”
    Myten om att något ”bara” tar en minut är bara till för att rättfärdiga vår distraktion och önskan att göra den. Har ni någon gång gått in på internet för att bara göra en sak lite snabbt och fastnat där längre än tänkt… Identifiera sådana tillfällen och stäng av datorn, emailen, Facebook använd er av punkt 2. Identifiera vad som sker och börja sedan om med punkt 1, se till att bara börja med det som ni skulle göra.
  4. Multitasking
    Här kommer ytterligare en myt eller låt oss säga en sätt att tillfredsställa vår önskan om att vi kan göra flera saker fokuserat samtidigt. Ingen gör något fullt fokuserat om vi håller på med något annat samtidigt. Ta till exempel att sitta på ett möte och pilla med telefonen samtidigt, smsa, emaila eller liknande. Har ni försökt och märkt att ni helt plötsligt inte är med hundra och lägger undan mobilen? Återigen så hår vi tillbaka till, OM detta händer gör jag… Observera vad ni är på väg att göra och använd er av strategin för att undvika att hamna i fällan.
  5. Att snubbla är mänskligt
    Det är visat att det finns en relation mellan självförlåtelse och att man som resultat av det prokrastinera mindre. Kom ihåg att det är mänskligt att hamna i fällan då och då. Det viktiga är att vi tränar oss på att hålla fokus och hur vi tar oss ur fällorna för att sakta bli effektivare på det.

En annan tanke och övning för dagliga vanor är att komma ihåg följande, att tänka och skjuta upp något 4 minuter eller mer som tar 2 minuter att göra är slöseri med energi. Så öva på att göra sådana saker direkt. Så är de ur vägen och undviks att bli distraktioner.

Jag själv har fått fram mycket av detta genom egna experiment och en del av att kolla på andra som är långt framme inom personlig utveckling. Detta ni läst idag har en del från Timothy A Pychyls bok ”Att lösa prokrastinerings pusslet”

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *