Dag 47-  Lördag, resdag

På förmiddagen checkade vi ut och spenderade sedan dagen med att säga hejdå till Stone Town för den här gången. På eftermiddagen tog vi taxi till flygplatsen och strax innan midnatt kunde vi bädda ner oss i sängen hemma i Arusha.

IMG_4396

Hannes och en tremånaders bebis från Zimbabwe på flygplatsen i Dar es Salaam.

 

Dag 48- Söndag, poolmedlemskap och fotbollsmatch

Jag vaknade runt fem av böneutrop och förbannade mig själv över att jag slarvat bort det sista öronpropparna jag tog med från Sverige. Somnade hur som om igen och vaknade med en go känsla över att vara tillbaka i huset igen. Det var ett kärt återseenden med Stanley kvällen innan och vi är redo att ta oss an ”vardagen” här. Vid lunch åkte vi till ett köpcenter och fyllde på förråden med sånt vi inte hittar på marknaden. Både jag och Martin kände och smått jetlagade efter gårdagens resa från Zanzibar och vi deckade nästan alla tre efter lunchen. Vi botade det med gott kaffe medan Hannes sträckte ut sig i vanlig ordning.

IMG_5314

På eftermiddagen tog jag med Hannes till lodgen i närheten som har swimmingpool. Jag köpte mig faktiskt ett medlemskap för månaden vi har kvar (lika med jag får simma hur mycket jag vill med Hannes).

_DSC5444

Den sköna promenaden från vårt hus till lodgen med pool=)

_DSC5442

Medans Linnea och Hannes hade poolhäng så var jag uppe vid fotbollsplanen intill kyrkan med ett av det ungdomslag som NGO’n som Stanley m.fl har skulle spela match. De hade precis fått sina nya matchtröjor som de fått donerade från Sverige. Det var en härlig match som de vann med 4-1, trots att matchen avslutades när det återstod 15 minuter av matchen. Tydligen så var de lag som skulle spela efter lite otåliga och påvisade att de väntat länge nog. Killarna hängde med hem och längs vägen fick jag se dans och sång de brukar köra när de vinner. De var även sugna på att få testa capoeira och så fick det bli hemma i trädgården.

_DSC5449

Uppvärmning innan match.

_DSC5552

Många härliga skratt och god energi.

_DSC5550

Som avslutning diskuterade vi tillsammans med Stanley vad de ville göra med tröjorna och de var väldigt inställda på att få trycka nummer och klubbsymbol på dem. Efter ett kort möte så beslutade dem att de skulle jobba för att få ihop till kostnaden för trycket. De fick i uppdrag att hjälpa till med trädgårdsarbete.

 

Dag 49- Måndag,  trädgårdshäng

På morgonen tog Martin en motorcykeltaxi ner till marknaden för att handla färska varor för veckan. Jag och Hannes badade balja och dansade lite medan killarna hjälpte till i trädgården.

IMG_5482

Hannes och Stanelys hund Panbis (jag kallar henne för pannbiff). 

IMG_5366

Bad i balja är en återkommande syssla i värmen.

IMG_4409

IMG_5468

Killarna från fotbollslaget jobbar på i trädgården tillsammans med Martin och Stanley. Jag sitter i skuggan och läser;)

 

Dag 50- Tisdag

 

Så fort vi vaknat blev det en skön runda i riktning mot det mäktiga berget, mount Meru som ständigt förskönar vyerna här. Vi besteg inte berget denna morgon utan klafsade mest runt i några lerpölar efter nattens regnfall och gick vilse i ett bananplantage.

IMG_5489

Idag hade fotbollslaget match igen och deras tröjor blev klara precis i tid. Det var ett väldigt stolt gäng killar som gick och hämtade dem inför matchen. Linnea hängde med och vi stannade till vid poolstället alla tre för att få bada lite med Hannes. Där träffade vi ett gäng amerikaner som var på resa tillsammans från en organisation som stödjer människor som överlevt cancer. Efter ett svalkande dopp fick Hannes haka på upp till matchen tills Linnea var färdig med sin simtur. Då hängde även ett glatt gäng av Amerikanarna med som ville kolla på matchen. Jag stannade och fotograferade dem. De spelade lika mot ett äldre lag vilket sågs som ett godkänt resultat.

_DSC5559

 

 

_DSC5599

_DSC5645

_DSC5499

 

 

Dag 51- Onsdag, Hotsprings

Idag besökte vi en underbar plats drygt en timmes bilfärd utanför Arusha i riktning mot Kilimanjaro. Vi skymtade berget på morgonen innan det snabbt försvann bakom molnen. Det var jag, Martin, Stanley och Kili som åkte dit. När vi umgås är det mycket skratt och trams blandat med intressanta dialoger om livet här och där. Dagen var nästintill perfekt. Se bilden nedan när Hannes inte får sitta vid ratten längre.

IMG_4431

IMG_4436

Baobab träd på vägen till Hot springs.

_DSC5672

Ved och kvinnor.

 

_DSC5665

Drickpaus och inköp av Miskaki (grillspett) till pickniklunchen.

 

_DSC5764

_DSC5766

_DSC5699

_DSC5702

Killi och Stanley, två av våra nya riktigt goa vänner.

 

_DSC5719

 

_DSC5805

Det var sådana där små fiskar som äter upp död hud i vattnet (det finns tom på vissa spa). Kittlas som tusan.

 

_DSC5813

Här är Hannes när han inte fick sitta vid ratten längre.

IMG_4428

Glad igen efter lite huvudstående bland löven.

 

_DSC5823

På vägen tillbaka stannade vi till vid Lake Duluti och tog en öl och lite grillad kyckling.

 

_DSC5838

 

_DSC5829

Den här platsen är besparad på lyxhotell och privata företag då den skyddas för att bevaras orörd.

 

IMG_5565

IMG_5573

Hannes hittar kompisar som vanligt.

 

Dag 52- Torsdag, bajs

Jag (Linnea) har åkt på den där jobbiga magbacillusken som gör att magen krampar sig och du behöver besöka toaletten i tid och otid. Trots detta tog jag mig i alla fall ut en sväng under dagen och fixade lite kläder hos en sömmerska. För åtta svenska kronor fick jag ett par byxor lagade och en klänning omsydd. Proffsigt och snabbt.

IMG_4416

Det finns saker som kan få en smått frustrerad här såsom korruption, äh det gör mig inte bara frustrerad utan allt som oftast både ledsen och riktigt arg, är ett ämne värt att behandla för sig. Men en annan lite mindre irriterande företeelse här är när jag tex frågar om väghjälp där personen uppenbart inte vet svaret men ändå glatt pekar åt någon slumpmässig riktning. Det här fenomenet dyker upp vid flera tillfällen och visst är det i all välmening men jag hade ju lätt hellre fått svaret ”vet inte”. Eller ta ett av alla restaurangbesök där maten ska komma inom femton minuter när det i själva fallet går iväg och nackar hönan och köper ingredienserna. Säg förbövelen att det kommer ta dryga timmen istället=) Man lär sig.

 

Dag 53- Fredag, Arusha run

Delar av fotbollslaget kom förbi även idag för att avsluta det jobba som skulle utföras. Det sker allt som oftast med massa skojande, spontan dans och bus med Hannes emellanåt. Det är helt underbart att se hur Hannes älskar att leka loss i trädgården. Idag blev det klassiker, bad i vattenspridaren. Vi båda drogs snabbt in i leken och klädbyte var inte långt borta.

IMG_5492

Hannes och killarna trivs bra ihop.

 

IMG_5494

Här tillsammans på The big six, vilket är en av de absolut bästa platserna Hannes vet just nu.

När vi kom tillbaka från Zanzibar hade Martin en idé om att arrangera ett lopp där man bjuder in de olika lagen som sportar och är en del av Arusha Youth Health Foundation. Vilket vi presenterade för Stanley och det tog fart med en gång. Det hålls nämligen ett liknade som kallas Arusha Run under våren av Rafiki IF som är en syster organisation i Sverige. Det är meningen att det skall kunna arrangeras stöd från föreningen och dess event till just saker som detta. På fredagskvällen så hölls möte om Arusha Run 2016 i Sanawari med styrelsen här. Tanken med loppet är att kunna visa samhället att de existerar och främja hälsan i området. Det blev ett väldigt produktivt möte där vi kunde komma fram till hur och vad som behövs för att lyckas med loppet. Vi märker och lär oss mer och mer om hur saker fungerar här. Att tillägga är att det kommer arrangeras lite sidoaktiviteter där åskådarna kan vara med och tävla, säckhoppning, dragkamp och en traditionsenlig ”jaga hönan”. En helt fantastisk dag tror vi på.

IMG_5505

Martin tillverkar en Berimbau (instrumentet som används i Capoeira).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *