Dag 12- Martin träffar Maasaihistoriker

På förmiddagen drog vi till marknaden för påfyllning av matvaror. Det är så härligt att ha färska råvaror typ direkt från fälten. Denna gång på egen hand. Vi kommer mer och mer in i hur det fungerar och har även snappat upp en del swahili, vilket alltid uppskattas. Efter marknaden var det dags för mat och jag gick för att hämta Stanley vid lokala mötesplatsen där jag fann honom spelandes dart och pratandes med lite äldre herrar. Det visade sig att en av dem var väldigt kunnig i historia om Maasaikulturen och folket. Något jag lade märke till var att det ofta handlar om ansvarstagande som person, hur det är rotat i ärlighet och gemenskap. Vi fastnade ett tag innan vi gick hemåt, fylld av ny kunskap och ännu mer nyfiken.

Andra Capoeira passet körde vi utan för husets grindar på en ojämn gräsmatta som hade fått många att stå funderandes. Det var inte ett frågetecken i luften när vi drog igång. Alla körde på och försökte lära sig de nya rörelserna. Runt om kring oss började folk poppa fram från lite varstans. Avslutades med en Roda där ytterligare ett gäng anslöt för att vara med för att klappa och sjunga. Det är en fröjd och rent nöje att få möjligheten att dela med sig till dem alla.

_DSC4028

_DSC4058

_DSC4057

 

 

Dag 13- Närmre titt på skofabriken

Idag gick vi alla tre till den skofabrik jag besökte förra veckan. Skotillverkningen tillsammans med den förskola som ligger precis bredvid är ett initiativ från den NGO som Stanley och Killi varit med och startat. Maasaisandalerna är gjorda av skin och dekorerade med pärlor. Initiativet ger möjlighet för utsatta män och kvinnor i Sanavari att skapa en inkomst och i förlängningen även en egen buissness för dem som vill.

_DSC4111

_DSC4092

_DSC4085

_DSC4112

_DSC4115

Skolan för de yngsta barnen finns i dörren bredvid och vi fick såklart ett dundervälkomnande med sång och dans. Hannes var lite skeptisk till en början men efter en stund lekte han loss med alla barnen.

_DSC4081

_DSC4124

Senare på eftermiddagen var det dags för Capoeira igen för ungdomarna. När Martin avslutat passet tog jag ett gäng och körde grunderna i Muay Thai. De är otroligt givande att få dela med sig av dessa fysiska och mentala verktyg då ungdomarna verkligen suger åt sig. Under tiden härjade Hannes runt med alla grannbarnen. Han älskar att öppna och stänga alla portar och ger gärna grannen ett besök eller två.

_DSC4150

_DSC4042

 

 

Dag 14- På gatan där vi bor

Planen var att packa ner frukosten och ge oss ut på en liten vandring direkt när vi vaknade. Då regnet öste ner utanför blev det ändrade planer. Maasaimarknaden vi tänkt besöka sköt vi också på och åkte istället ner på staden och köpte flygbiljetter till Zanzibar. Vi åker nästa fredag och stannar i tre veckor.

Vi bor i ett område som heter Sanavari tillsammans med tjugofyra tusen invånare. I hela Arusha bor det två miljoner och i de centrala delarna en halv miljon. Går vi utanför vår port möts vi av en rödfärgad grusväg, tvättlinor och lite längre ner ett par gravar. Här begravs man nämligen vid sitt hus. Följer vi vägen förbi huset där Martin och Hannes köper nygjorda chapatibröd på morgonen når vi en lite större gata som snabbt når ut till huvudgatan. Kör du bil här är det otroligt skakigt. Jag funderar på hur vägen blir efter regnperioden. Jag gillar det här området mycket mer än själva stadskärnan. Det är mer levande här, som en myllrande festival där människor flyttat ut sina arbeten till vägkanten. Här trängs symaskiner, snickeri, hantverk, grönsaksstånd, klädbutiker, slaktare och en del matställen med två rätter och ett par plaststolar. Djur kan traska upp för gatan och ungefär varannan kvinna du möter bär något på huvudet (bananer, vatten, grenar, you name it). De har en otroligt fin hållning ska ni veta. Trots svarta avgaser och vägdamm är det alltid färgglatt på grund av frukter och av alla härliga tygstycken som kvinnor och män virar in sig i, mest kvinnor. Ungefär åttio procent är självförsörjande, det vill säga säljer eller skapar något där efterfrågan finns. De resterande tjugo har en anställning. Har ingen klockren bild från gatan då vi undviker att ta för mycket bilder hur som helst.

_DSC4064

IMG_4354

IMG_4324

_DSC4143

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *