Satt på tåget hem från kvällens Capoeiraträning och funderade på vad som skulle vara mitt nästa steg för att förverkliga något som jag vill göra. Det första jag stötte på var trubbel, jag var inte i det mentala tillstånd som jag hade hoppats på att vara i när jag skulle göra så. Faktum var att jag inte var alls upplagd för att göra speciellt mycket trots en lyckad träning med massa härlig energi. Det absolut lättaste skulle vara att sitta på tåget att göra något som distraherade mig från allt som t ex Facebook eller youtube.

Så vad gör detta egentligen, det försvårar naturligtvis motivationen med att egentligen göra något alls. Jag är övertygad om att vi behöver träna vårt beslutsorgan där uppe i hjärnan och medvetandet när det är tungt. Att finna vägen till besluten som lyfter oss ur ”tankarnas kvicksand” som möjliggör det att leva mer som vi önskar. Lite som teorin om att det svåraste är inte att träna på gymmet, spela fotbollen eller sparras i ringen, det är att faktiskt ta oss dit som är det svåra. När vi väl är där och kört vårt pass så blir vi påminda om hur skönt det är att göra det och det i sin tur stärker vår motivation och rutin. Över jag på att göra det även på de tunga dagarna så kommer det bara blir lättare och lättare. Det vi tränar på blir vi bättre på.

Hur finner jag motivationen att ändå göra ett steg mot mitt mål trots att vi är i ett mentalt tillstånd som försvårar vårt agerande är frågan…
Här följer några tips som jag funnit längs vägen fungera:

S.O.T.A skorstenen så elden kan brinna fritt. 

Detta grundar sig i 4 steg.

 1. Stanna upp och andas.
  Detta har jag valt att göra med djupandningsteknik. Om man inte är van vid detta så kan det vara fördelaktigt att räkna andningen i sekunder (in 4 sek ut 6 sek, när tankarna börja fly återkoppla fokusen till räkningen).
  När vi djupandas så tillåter vi luften fylla oss djupt ner i magen till skillnad mot när vi är i ett stressat tillstånd, Där blir oftast andningen ytlig, våra axlar tenderar att dras uppåt och kroppen spänner sig. Vid forskning ser man att vid djupandning så ökar t ex oxytocin nivåerna, blodtrycket sänks och vi kan lättare slappna av.
 2. Observera
  Med hjälp av andningen så kan vi lyckas ta ett steg ut ifrån det vi var i och få distans till det. I detta läge är det i min mening ett bra läge att observera och förstå vart vårt mentala tillstånd kommer ifrån, vilket behov är det som vi har som inte blivit mött. Ofta när vi befinner oss i just nedstämda lägen eller liknande så befinner sig ett behov som inte blivit mött. Hur gör jag detta då? Jag brukar använda mig av en härligt barnslig teknik som innefattar att fråga mig själv 5 varför.
  (förkortad version) Varför känner jag mig omotiverad? Trött. // Varför är jag trött? Inte rört på mig som jag brukar. // Varför har jag inte rört på mig? Jobbat längre än vanligt. // Varför har jag jobbat längre? För att bli klar. // Varför behövde jag bli klar? Deadline.Trött – Jag har ett behov av att känna mig fysiskt piggare. Fysiskt välbefinnande, ett grundbehov hos oss.
  Orsak – Jobb och deadline som behövdes mötas. Om jag inte gjort klart det hade jag antagligen inte kunnat slappna av när jag lämnat jobb och tränat.
  (Kanske skulle vi kunna ha en strategi att hålla energin uppe och vårt välbefinnande genom att röra på oss lite på lunchen för att orka mer under dagen samt åter få en höjd fokus som gör att vi kan jobba effektivare när vi väl gör det. Vad hade varit en hållbar strategi för dig i detta fall.)Nu när har jag lyft medvetandet om vad som ligger bakom och vilket behov som inte mötts har jag möjligheten att lättare gå vidare. Jag kan acceptera mitt läge och göra något åt det lättare när jag förstår det.
 3. Tillit
  Nu när vi identifierat själva behovet och skall genomföra förändringen mot agerande så vill vi gärna ge oss så bra förutsättningar som möjligt. Studier visar på att visualisera sig själv göra det man skall göra på det bästa tänkbara sätt som man kan hjälper oss när vi väl skall genomföra uppgiften vi önskar. Det finns mer till detta, att t ex se sig själv i tidigare lägen när man gjort det och där det gått som man önskar. När man tagit ett steg närmare sitt mål och känslan det gett.Pelé en av världens absolut främsta fotbollspelare genom tiderna brukarde göra detta genom att innan match ta sig till en avskild plats i omklädningsrummet innan match med två handdukar. En handduk som kudde och en att lägga över ansiktet. Han föreställde sig själv som ung och glädjen med att få spela fotboll, tidigare matcher där det gått bra och sedan sist hur han skulle använda det till sin fördel i matchen som strax skulle börja.Så ta en stund för dig själv på en plats där du kan vara för sig själv. Är du på en buss eller tåg, slå på en härlig låt som du gillar. Börja se dig själv och påminn dig själv om just vad som tidigare motiverat dig. Hur det har känts när tidigare du genomfört det och klarat av det. Sist men inte minst, hur du genomför det du har framför dig precis så som du önskar det med hjälp av kraften och vetskapen om vad det kommer att ge.
 4. Agera
  Det är nu som vi har kommit ner till gymmet och det blir dags att lyfta vikten som kommer att ge resultat, som lämnar ett spår att följa till nästa gång vi stöter på samma motstånd. En känsla som befäster vårt förtroende i att jag klara av det här! Ett steg mot målet, litet som stort har ingen betydelse. Det är steget och beslutet att ta det som är av betydelse.Bestäm dig för en handling som du nu skall göra för att gå i den riktning du vill för att komma ett steg närmre ditt mål.(När du nu tagit steget, ta gärna en stund och fira. Tacka din inre sotare.)

sotare(1)_238

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta var mitt steg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *