Tror att det finns en underliggande hierarki vid bordet, i mötesrummet eller konferensrummet som även det kan utgöra ett hinder även fast ”ordet är fritt”. Det finns en risk att vi blir drivna av pressen att prestera och komma med så ”bra idéer” som möjligt. Prestera inför vem, bra idéer enligt vem? Därför är jag fast i min tro att en lägereld behövs i hemmet, på jobbet eller i föreningen.

Lägerelden ser jag som en plats där vi inte dömer andras tankar och idéer utan lyssnar, spinner vidare, uppmuntrar, ger konstruktiva tankar tillbaka ur vår egen synvinkel till den som delat. Runt lägerelden finns ingen hierarkisk ordning vem som talar först, vet mest eller kan bäst. Där får alla titta upp på stjärnorna och drömma.

Vi behöver få drömma och dela med av våra tankar för att göra dem mer verkliga utan att bli dömda, det utgör en viktigt del av vår drivkraft att utforska nya idéer, drömmar. Att bli dömd är en av de största av rädslor som gör att vi inte delar. Tänk om någon skulle tycka att det är löjligt, säga att det är omöjligt, konstigt, fel. Vad vi ofta glömmer är att i många av fallen utgår de från sina egna erfarenheter i koppling till vad du berättar om din dröm. Med det i åtanke blir det lättare filtrera det som sägs och vaska guld mellan raderna.

Jag har varit med om när tillsynes underliga och annorlunda förslag, tankar & drömmar mynnat ut i storverk vid lägereldar. Det som hände var att ingen dömde utan alla tillät sig att försöka förstå och nyfiket undersökte vad som låg bakom idéen. Där startades en process som gjorde att idéen blev nya idéer och i sin tur skapade något helt fantastiskt.

Har du en lägereld där du kan får dela egna och ta emot andras drömmar?

Vågar du vara nyfiken och undersöka möjligheter i något som kan vara tillsynes helt galet och annorlunda?

 

 

Utmaning:

1. Sätt dig och skriv ner 3st idéer eller tankar som du velat förverkliga eller utforska på varsin lapp.

2. Blanda dem och dra en av lapparna.

3. Vid ett lägerelds-liknande tillfälle med vänner, nära och kära eller helt nya kontakter. Berätta om din idé och se vad som händer.

Om det är du själv som bjuder in folk till ditt hem eller om det är ett slumpmässigt tillfälle är upp till dig och graden av utmaning som det utgör.
(Var beredd på att det kan gå åt vilket håll som helst med idéen eller tanken, det viktigaste är att du vågar att öppna dig och ta emot. Deras åsikter kanske inte stämmer helt överens med vad du tänkt, men även om de inte gör det så har du en möjlighet att skapa nya idéer och ta lärdom utifrån det du tar emot.)

4. Sammanfatta och skriv ner din upplevelse, vad kom ni fram till efter er stund tillsammans.
(Vem vet, det kanske blev något helt fantastiskt som du inte kan vänta på att få genomföra.)

One Comment

  • Linnea

    Mer lägereldar åt folket. Jag tycker verkligen om den där platsen du pratar om. Vill också lägga till att jag tycker vi bör vara vaksamma med vem vi delar våra drömmar med (i alla fall för oss känsliga personer…=)) samtidigt som jag håller med att det är bättre att ta chansen så att drömmar kan bli till verklighet.

    Live your dream, dont dream your life

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *