Jag kommer att med lite mellanrum posta reportaget om mig och bloggen  i Alingsås Tidning här på bloggen.

Måndag 4 mars
Martin BladHej!  Mitt namn är Martin Blad (Instrutor Lâmina), jag driver föreningen IF Capoeira Volta ao Mundo i Alingsås och detta är min historia.

Min kampsportsresa började med min farbror som på många sätt varit en förebild för mig. Han utövade judo, karate, kendo och iaido, något som fascinerade mig mycket. Det ledde till att jag började träna ju-jutsu i Alingsås runt 16 års ålder. Efter fyra år i ju-jutsun så kände jag att jag sökte något mer.

Det var då en dag när en mycket god vän Daniel kom och sa:  – Martin, dom skall öppna en capoeiragrupp i stan. Skall vi gå dit och kolla?” Vilket vi gjorde och jag blev genast fascinerad av. En kampart som involverade musik, kamp, akrobatik och sång i en härlig mix. Det utmanade mig och jag var fast. Det blev ett par intensiva första år där jag tränade och tränade, min passion till konsten växte konstant.

Det kändes som att det fanns oändligt med lärdomar, tekniker blandat med musiken och akrobatiken man hade att lära sig. Jag fann att man inte bara lärde sig häftiga sparkar och cool akrobatik utan även en kultur som var varm och vibrerade av energi.

Redan efter en kort tid så blev jag och mina träningskompisar försatta i en situation där någon behövde ta kommando och leda gruppen då vår instruktör inte hade för planer att fortsätta hålla träningar i Alingsås och drog verksamheten mot Lerum och Göteborg. Jag var inte villig att släppa taget om detta jag funnit att bli en stor passion, så jag började resa 2-3 gånger i veckan till Lerum och Göteborg för att samla kunskap och nya tekniker att ta med till träningarna och vännerna i Alingsås. Drömmen hölls vid liv och vi kunde fortsätta att utöva det som vi alla höll så kärt.

I allt det här så började jag resa runt först i Sverige och hittade andra utövare och klubbar som höll workshops etc. Jag höll mer och mer träningar och i detta skede så steg en utövare, en professor från Brasilien in och korsade min väg. Min nuvarande mestre, Tubarão. Redan vår första workshop tillsammans med honom så kände jag att det var med honom jag skulle fortsätta min väg inom capoeira. En man med gott hjärta och en vilja att sprida capoeiran, med allt som det innebär.

IF Capoeira Volta ao Mundo föddes och Alingsås hade nu även en ledstjärna att följa. Jag testades gång på gång, utmaningarna och ansvaret blev större och större. Jag har fått äran att vara med och gå vid hans sida under vägen till att bli mästare.

Jag hade hittat hem i vad det var för väg jag ville gå och ansvaret jag fått ta tidigt visade sig vara något av en välsignelse. Jag älskade att lära ut och eleverna min stolthet. Känslan av att någon lärt sig något nytt, klarat av något som de trott sig vara omöjligt. Se människor växa och blir starkare, i kropp och själ. Hur deras självförtroende stärkts och utmaningarna de tog sig an blev något som de kunde ta med sig inte bara i träningslokalen utan i livet. Det är något man inte kan köpa för pengar.

Jag har nu rest runt i världen och tränat för de gamla omtalade mästarna och unga stjärnskotten. Varit i Brasilien 6 gånger och sökt ännu mer kunskap om det jag fortfarande har som passion. Det har lärt mig mycket i de möten med människor och kulturer jag mött. Förstått hur det är att vara en kameleont, att kunna anpassa mig till alla möjliga olika situationer och fortfarande vara mig själv.

Det har lärt mig hur jag kan hjälpa andra att uppnå saker de drömt om och även hur jag kan med capoeiran i kombination med mig själv och min tro på det goda föra vidare de kunskaper jag erhållit längs vägen. Jag har fått träna hårt med dedikation och uppoffra många saker för att nå dit jag vill, men utan dem hade jag inte varit där jag är idag och är tacksam för att jag har fått göra dem.

Jag har nu med de 13 år som jag dedikerat lärt mig mer än jag någonsin trott jag skulle göra och uppnått saker jag inte visste att jag kunde uppnå. Fått möta så fantastiska människor och ta del av så många människors historia. Det lämnar mig evigt tacksam och med än mer motivation att driva vidare. Jag har blivit förärad och fått en fantastisk möjlighet att bli den förste svenska professorn i capoeira.

Under min tid som krönikör och gästbloggare kommer jag att dela med mig om upplevelser som jag varit med om i min roll som instruktör, samt om min väg till att bli professor i capoeira.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *